//

Friday, March 5, 2010

Gula Putih vs Gula Merah

Tip-tip untuk semua

Dalam kehidupan kita seharian, penggunaan gula adalah amat sinonim di dalam menu harian terutama dalam minuman. Sarapan pagi atau pun minum petang. Dan kebanyakan kuih muih juga manis. makanan MANIS amat sinonim dengan orang-orang kelantan. Oleh itu kajian menunjukkan penduduk Kelantan yang paling ramai mengidap kencing manis.


Antara dua jenis gula ni... kalo nak dibandingkan yang mana lagi elok untuk kesihatan saya akan jawab gula merah... bukan gula putih yang biasa dijual di kedai tu... ini adalah kerana gula yang putih yang kebiasaan org guna dalam minuman tu telah diproses (di bleached dengan peluntur). Asalnya gula tebu ini berwarna kehijau-hijauan... bayangkan dari warna hijau ke warna putih, seputih-putihnya... berapa banyak kali ia telah dilunturkan warna nya?... yang warna putih tu, tidak dapat dielakkan terdapat campuran peluntur bersamanya. Apabila dimakan memang lagi merbahayakan!... cuba fikir-fikirkan, jika kita minum peluntur apa akan terjadi?... itu kalau peluntur semata... ini kan gula yang ada sedikit lekatan peluntur pada nya... agak lambat nak dapat lihat kesannya. Dari itu adalah lebih baik gunakan gula merah atau gula kabung... memang agak mahal sedikit dari yang putih ni... nak lagi bagus jadikan madu sebagai manisan untuk minuman atau sebagainya

Sebaik-baiknya tak payah pakai gula jika nak umur panjang dan kurang terkena sakit.

Pengganti gula untuk minuman dan makanan yang tidak membahayakan kesihatan adalah:
1. Stevia atau
2. Agave Nectar atau
3. Madu


Lagi manis dari gula 50% tapi lebih rendah dalam kalori 50%.

Tip-tip untuk semua

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Protected by Copyscape Web Plagiarism Software