//

Monday, January 28, 2013

Khasiat Sukun (pokok)

Tip-tip untuk semua

SUKUN (Artocarpus atilis) merupakan sejenis buah-buahan tropika dari keluarga MORACEAE yang ditanam untuk mendapatkan buah sukun.

Penanaman sukun lazimnya menggunakan anak benih yang diambil dari akarnya yang bersambung dengan pokok induk dan dimasukkan dalam polibeg. Sukun memang sesuai ditanam melalui kaedah keratan akar yang punyai garispusat 2.5 cm dipotong sepanjang 20-25 cm. Keratan ini dicucuk diatas tapak semaian dibawah naungan dan tunas baru akan terbit beberapa bulan kemudian. Penanaman sukun akan mula kutip hasil 2-4 tahun selepas menanam bergantung kepada bahan tanaman dan cara menjaganya.

Seluruh bahagian pokok sukun memang mengeluarkan getah putih dan jika terkena baju akan mencacatkan baju dengan warna hitam.

Buah sukun mengandungi banyak Vitamin A dan Vitamin C. Kajian makmal menunjukkan setiap 100 gram buah sukun mengandungi;

- Air (65-85 gram)
- Karbohiderat (21 - 31g)
- Protin (1.2 - 1.4g)
- Lemak (0.2 - 0.5g)
- Besi (0.4-1.5g )
- Posforus (52 - 88mg)
- Kalsium (8-32mg)
- Vitamin A (26-40IU)
- Thiamine (0.10-0.14mg)
- Niacin (0.7 - 1.5mg)
- Vitamin C (17 - 35mg.

Daun sukun juga mengandungi unsur Kamforol dan juga Kuersitin. Getah putih mengandungi Asid Serotik.

Khasiat utama berkaitan dengan bahan kuersitin yang diambil dengan masa lama (jangkamasa panjang) akan menyebabkan mereka kurang risiko sakit jantung atau kena stok apaabila tua.

Dari segi khasiat perubatan tumbuhan sukun banyak gunanya.

* Akar sukun yang direbus dan diminum dapat merawat masaalah cirit birit dan disenteri.

* Buah sukun yang masak pula boleh direbus dengan air dan dicampur dengan sedikit gula lalu diminum didapati mampu mengatasi masalah hempedu hati, perut dan juga usus besar.

* Kulit buah sukun muda yang dikupas dan direbus kemudian diminum dipercayai mampu melawaskan buang air kecil.

* Isi buah sukun muda yang direbus juga dan airnya diminum mampu jadi ubat batuk.

* Bunga sukun yang dipanaskan dan bila sejuk disapu pada bahgaian gusi akan menghilangkan sakit gigi dan juga sakit gusi

* Getah pada pokok dikutip dan dicairkan dengan air hujan dan diminum akan merawat cirit birit. Air rebusan getah sukun juga boleh disapu pada luka-luka.

* Ada pula kepercayaan mengambil kulit batang sukun dan dicampur dengan ramuan lain dan direbus dimana airnya diminum untuk ibu selepas bersalin.

* Daun sukun yang direbus dan air rebusannya diminum apabila sejuk akan mengurangkan tekanan darah tinggi dan melegakan asma.

* Ada dikalangan masyarakat kampong ada yang mengamalkan mengunyah daun sukun muda dan ditelan sebagai penawar kepada keracunan makan.

* Bolehlah anda cuba yang ini.... Daun sukun diramas-ramas dan ditampalkan dikepala dipercayai menghilangkan sakit kepala.

* Satu lagi khasiat daun sukun adalah dengan daun sukun dipanggang dulu dan ianya dihancurkan, campur air dan ditampal didada untuk rawatan Bengkak Limpa.

*  Paling istimewa pula adalah dengan ambil daun sukun dan di bakar, habuknya di campur minyak kelapa dan kunyit untuk disapu pada kulit yang berpenyakit Kayap yang bergerak seperti Herpes. Apa-apa juga khasiat yang dinyatakan diatas perlukan kajian klinikal untuk mendapatkan kepastian.

* Getah sukun pula digunakan sebagai gam untuk menutup kebocoran pada perahu dan sampan.


Buah sukun yang matang tetapi belum cukup masak dikupas kulitnya dan digoreng seperti goreng pisang. Buah ini juga boleh dimasak secara merebus, dipanggang (direndam dengan air garam dulu), dibakar atau cara lain yang sesuai. Buah muda dan buah matang juga boleh diambil dan dibuang kulitnya untuk dijadikan lauk atau bubur manis. Buah sukun yang telah cukup masak boleh dipotong berkeping-keping dan dijemur dibawah cahaya matahari sampai kering. Buah ini juga boleh dikeringkan dengan ketuhar dan disimpan lama.

Ada juga sesetengah negara dikepulauan Pasifik yang menimbus sukun dalam tanah sebagai kaedah penyimpanan. Buah sukun boleh direbus dan dimakan dengan kelapa parut dan gula. Serabut dari kulit batang pokok ada yang diproses untuk dijadikan kain tradisional di beberapa Kepulauan Pasifik. Pokok sukun juga sering digunakan sebagai pokok hiasan tepi jalan yang cantik dikawasan perbandaran dan taman-taman.

sumber; animhosnan.blogspot

Tip-tip untuk semua

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails