//

Sunday, February 24, 2013

Menemani Isteri Ketika Bersalin

Tip-tip untuk semua

Saat melahirkan adalah satu saat yang amat perit dengan kesakitan.yang mana ada kalangan pengkaji menyatakan kaum lelaki tak akan sanggup untuk menanggungnya. Hanya Allah anugerahkan kepada kaum hawa sifat/tahap istimewa ini.Demi tahap kesakitan yang sanggat maksima ( selain sakaratulmaut ) maka Allah letak ia pada tahap 'mati syahid' sekiranya seseorang wanita mati ketika bersalin. Dari itu wahai suami rajin-rajinlah menemani isteri diwaktu isteri sedang sakit bersalin kerana ia banyak memberi kebaikan kepada isteri.

1. Meredakan debaran di hati isteri
Saat-saat ingin melahirkan anak mestilah saat yang mendebarkan, bukan isteri sahaja yang berdebar, malah suami juga. Kehadiran suami di sisi isteri dapat meredakan debaran yang dirasai isteri. Jadi, sama-sama dapat meredakan debaran antara satu sama lain.

2. Meredakan kesakitan isteri
Kehadiran suami di sisi juga dapat meredakan kesakitan yang ditanggung oleh isteri walaupun hanya sekadar mengusap belakang isteri ketika kontraksi atau sekadar memberi kata-kata perangsang.

3. Menimbulkan keinsafan di hati suami
Secara tak langsung, boleh timbul keinsafan kepada suami apabila melihat kesakitan yang ditanggung oleh isteri dalam usaha memberikan zuriat yang diinginkan.

4. Lebih menyayangi dan menghargai isteri
Apabila melihat betapa susahnya isteri melahirkan anak, bertarung nyawa dan menanggung segala kesakitan, boleh memberi keinsafan kepada suami untuk lebih menyayangi dan menghargai isteri. Hargailah isteri anda, wahai sang suami.

5. Lebih menghargai keluarga
Melihat proses bersalin, boleh membuatkan kita lebih menghargai keluarga, bukan setakat kepada isteri dan anak-anak, malah juga kepada ibu yang melahirkan kita. Seperti mana kesakitan yang ditanggung oleh isteri, begitu jugalah kesakitan yang ditanggung oleh ibu saat melahirkan kita.

Bagaimana suami boleh membantu, jika takut melihat darah?

Suami yang takut melihat darah, masih boleh menemani isteri pada peringkat awal (tahap pertama proses kelahiran). Pada tahap ini, isteri akan mengalami kontraksi yang lebih kerap. Suami boleh membantu dengan cara:

- Memegang tangan isteri untuk menenteramkannya

- Mengurut bahagian belakang isteri untuk mengurangkan kesakitan

- Mengelap muka isteri apabila berpeluh

- Membasahkan bibir dengan air atau ketulan ais serta beri air kepada isteri

sumber; fb

Tip-tip untuk semua

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails