//

Wednesday, April 27, 2011

Kenali Sumber Makanan Rangsang Nafsu Lelaki

Tip-tip untuk semua

Setiap masyarakat di dunia mempunyai kepercayaan tersendiri tentang adanya makanan yang boleh merangsang sexs. Makanan afrodisiak adalah makanan yang di percayai boleh merangsang keinginan seks dan meningkatkan prestasi seks

Berikut adalah sumber makanan yang dikatakan mampu menaikkan dan merangsang keinginan seks serta menguatkan keupayaan seorang lelaki.

Asparagus

Ada yanga mengatakan asparagus menjadi makanan afrodisiak kerana bentuknya. Namun kebenarannya , asparagus kaya dengan vitamin E yang mana ia boleh merangsang hormon seks, menguatkan tenaga batin dan menambah stamina. Mengambil asparagus, ia membantu memulihkan prestasi seks.

Pisang

Sesetengah masyarakat di dunia percaya pisang makanan afrodisiak kerana bentuknya. Namun apabila dilihat dari segi pemakanan, pisang kaya dengan potassium dan vitamin B. kedua dua bahan penting itu adalah untuk menghasilkan hormon seks.

Enzim bromelain yang terdapat di dalam pisang memang sudah dibuktikan boleh meningkatkan libido lelaki. Jika dibandingkan dengan makanan lain, pisang membekalkan paling banyak potassium.

Lobak Merah

Rahsia kekuatan lelaki ialah pada jus lobak merah. Sejak zaman Greek purba lagi, lobak merah telah digunakan sebagai makanan afrodisiak. Lobak merah boleh meningkatkan libido lelaki kerana ia membekalkan sejenis sebatian yang menyerupai estrogen untuk merangsang keinginan seksual. Lobak merah juga kaya dengan beta karotena, sodium, potassium, zat besi, vitamin A dan B.

Avakado

Avokado adalah sumber 13 mineral penting termasuk besi, magnesium dan kuprum yang bergabung untuk membina dan membaik pulih sel darah merah. Avocado merupakan buah yang membekalkan vitamin B yang paling tinggi. Antara virtamin B yang dibekalkan ialah folat, pyridoxine (B6) dan pontothenic (B5). Vitamin B6 yang terkandung dalam avokado boleh meningkatkan pengeluaran hormon untuk merangsang seksual lelaki.

Coklat

Coklat antara makanan yang paling disukai sebagai afrodisiak. Coklat mengandungi phenylethylamine yang juga dikenali oleh sesetengah penyelidik sebagai ‘love chemical’. Ia memberi kesan yang sama saperti endorphin iaitu menyeronokkan, rasa selesa dan mengembirakan saperti dilamun cinta.

Penyelidik percaya coklat mengandungi bahan kimia yang memberi kesan neurotransmitter kepada otak. Selain itu, ia juga mengandungi serotonin untuk menenangkan fikiran. Manakala kandungan methylxanthines bertindak meningkatkan deria sensitive tubuh pada sentuhan walaupun sekadar sentuhan yang lembut.

Tiram

Ada juga yang percaya makanan laut saperti tiram boleh meningkatkan rangsangan seks kepada lelaki. Tiram mentah mengandungi kandungan zat besi yang tinggi iaitu salah satu mineral yang diperlukan untuk meningkatkan pengeluaran hormone testosterone dan menambah jumlah seperma lelaki.

Tiram bukan saja berguna untuk lalaki tetapi juga untuk wanita kerana hormon testosterone juga dipercayai boleh merangsang libido wanita. Tiram juga mengandungi dopamine iaitu hormone yang boleh menaikkan ghairah seks dan merangsang kepuasan seksual.

Bawang Putih.

Baunya mungkin ramai yang tidak suka kerana terlalu kuat.Namun jika ditanya tentang khasiatnya memang ramai yang mengaku kehebatannya sebagi makanan afrodisiak. Kehangatan bawang putih boleh mencipta keinginan seksual yang memuncak. Sebenarnya bawang putih mengandungi alicin yang boleh melancarkan perjalanan darah ke organ seksual untuk meningkatkan libido.

Daun Dan Batang Saderi

Saderi atau daun suo mengandungi beberapa zat penting saperti vitamin A, B1, B2, B3, C, dan E, Kalsium, zink dan banyak lagi. Daunnya mengandungi asid folik, karotena dan vitamin C. Manakala bijinya mempunyai flavonid, sedanolid dan minyak esen yang terdiri daripada asid petroselinik dan asid resinik.

Biasanya saderi di makan sebagai ulam ataupun sebagai bahan campuran di dalam sup. Saderi termasuk didalam makanan afrodisiak yang sering diamalkan oleh masyarakat melayu. Menariknya tentang saderi ini kerana ada kandungan sebatian androston di dalamnya. Ia adalah sejenis hormon yang tidak berbau biasanya dikeluarkan melalui peluh lelaki.

Badam

Badam dikatakan amat bermanafaat kepada lelaki kerana mengandungi asid lemak yang tinggi berfungsi untuk pengeluaran hormone lelaki dan boleh menambah pengeluaran seperma selain membantu meningkatkan kesuburan.

Badam padat dengan gizi dan kaya dengan beberapa kandungan mineral yang penting untuk kesihatan seksual dan reproduksi saperti protin, serat, kalsium, magnesium, kalium, riboflavin, besi, vitamin E, dan antioksida yang tinggi. Badam elok untuk kesihatan jantung kerana apabila jantung sihat dan cekap mengepam darah keseluruh anggota badan, pastinya ghairah seks yang hilang akan kembali semula.

Sumber; mingguan wanita.

Tip-tip untuk semua

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails