//

Saturday, August 31, 2013

Mencegah Keguguran Kandungan

Tip-tip untuk semua

Bagi kebanyakan orang hamil untuk mencapai cukup bulan (37-40 minggu) tidak menjadi masalah. Lebih kurang 10-15% akan mengalami keguguran dan sebahagian besar daripada mereka yang berlaku dalam 3 bulan pertama. Keguguran berlaku sekali pun sudah cukup untuk menyebabkan trauma mental, dan jika ia terus lagi berulang, ia sangat buruk padahnya dan boleh merosakkan perkahwinan anda. Saya mempunyai pesakit yang telah hamper 10-12 kali keguguran diperingkat awal kehamilan.

Biasanya, saya akan melaksanakan penilaian yang sangat berhati-hati, pemeriksaan secara menyeluruh dan penyiasatan makmal yang berkaitan untuk mencari apa-apa punca keguguran. Ada kala saya dapat mengenal pasti punca serta merta, tetapi kadang-kadang saya tidak boleh kerana ia mungkin disebabkan oleh kecacatan genetik / kromosom atau mungkin terdapat mutiple faktor-faktor berinteraksi.

Walau bagaimanapun, baru-baru ini saya mendapati bahawa kadar kejayaan saya dalam merawat keadaan ini telah meningkat dengan ketara, dan saya cuba untuk menganalisis sebab di sebalik kejayaan ini.

Saya gunakan beberapa pendekatan rawatan saintifik. Jika saya mengesan sebarang penyakit dalam rahim atau ovari, seperti endometriosis dengan rahim retroverted, fibroid, ovari polisistik,rawatan secara pembedahan akan jadi pilihan.

Beberapa jenis jangkitan kuman iaitu TORCHES - Toxoplasmosis, rubella, CMV virus,herpes simples dan syphillis adalah dikaitakn dengan kejadian keguguran yang berulang2. Rawatan sewajar dengan antibiotik dan supplement untuk meningkatkan immunity/ketahanan badan perlu dilaksanakan.

Lain-lain terapi tertumpu pada meningkatkan imuniti pesakit dengan memberikan beberapa penggalak imun dan tambahan. segar makanan / diet kesuburan. Saya percaya bahawa salah satu faktor dia menyebabkan keguguran ialah immunty/ketahanan yang rendah dan toksin berlebihan di dalam tubuh, Langkah2 memberikan antioksidan dan vitamin C, E dos tinggi akan dapat membantu.

Kaedah lain terapi memperbaiki persekitaran pesakit dengan tujuan mengurangkan tekanan fizikal dan mental esp kerja-kerja yang berkaitan, mengurangkan pendedahan kepada toksin luaran, bahan kimia pencemar dan berbahaya.

Cuba ikuti langkah-langkah:

1. Jumpa pakar gyne anda dengan seberapa segera . apabila anda terlambat datang haid , buat ujian kencing untuk mengesahkan kehamilan. '

2. Menahan diri daripada hubungan seksual sehingga mendapat nasihat daripada doctor anda.

3. Hormon sokongan-mempercayai bahawa salah satu faktor yang menyebabkan awal keguguran kekurangan progesteron . Saya biasanya memberi pesakit yang berulang kali gugur, hormon progesteron dalam bentuk suntikan atau tablet dalam 3 bulan pertama kehamilan.

4. Saya memberi multivitamin saperti obimin, asid folik, Vit C 1gm dan Vit E 400-800 IU setiap hari.

5. Penggalak imun -Jintan Hitam (habbatus Sauda), antioksidan yang diperoleh daripada ekstrak buah-buahan dan sayur-sayuran. Baru2 ini saya juga beri Livovid iaitu sijenis supplement untuk membersihkan 'toxins dalam badan.

6. Bagi orang-orang yang gemuk dan mempunyai PCOS Saya akan beri mereka Metformin 500mg. Kurangkan karbohidrat dan gula. .Jauhkan fast dan junk foods.

7. Rehat adalah amat penting. Kurangkan aktiviti2 fizikal dan mental., Jauhkan kerunsingan. Berehat sebanyak2, jika perlu masuk hospital untukberehat di atas katil, sekurang-kurangnya tinggal di rumah.

8. Jauhkan racun serangga atau semburan pewangi atau kimia

9. Kurangkan Caffein dan juga teh, mengapa tidak mencuba air kelapa.

10. kedudukan Mudah ketika berbaring menyiarap jika anda mempunyai rahim yang retroverted dan belum lagi diperbetulkan, meletakkan 2 bantal di bawah perut anda. Luangkan 10-15 minit pada kedudukan itu pada kira-kira 10-11 pagi.dan pukul 3-4 petang dan setengah jam sebelum tidur.

11. Akhirnya - banyak Relaksasi, dan untuk umat Islam, membaca quran, zikir dan doa. Positif dalam pemikiran, menghilangkan segala bentuk negatif.

sumber; Dr Hamid Arshat
Tip-tip untuk semua

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails