//

Thursday, April 30, 2009

Pudina


Pudina , sejenis tumbuhan yang biasa digunakan dalam masakan melayu dan barat seperti ulaman untuk laksa, bahan pewangi untuk nasi beriani dan digunakan dalam pelbagai jenis masakan kerana baunya.Ia sejenis tumbuhan kecil(tutup bumi) yang membiak melalui keratan batang dan anak dari akarnya.Tumbuhan ini mempunyai aroma yang kuat. Sekarang pudina banyak ditanam secara kormersial di Malaysia kerana permintaan yang tinggi.

kegunaan:
Pudina telah lama digunakan dibarat sebagai penawar untuk penyakit seperti batuk. Ia juga digunakan sebagai teh untuk kegunaan harian. Dalam perubatan cina pudina disifatkan sebagai tumbuhan yang mempunyai sifat sejuk. Ia biasanya digunakan untuk mengubat penyakit yang berkaitan dengan paru-paru seperti demam selesema dan permulaan demam selesema. Ia juga digunakan untuk membuang angin dalam badan dan mengubat penyakit seperti ruam kulit . Ia juga digunakan untuk mengurangkan tekanan

1 comment:

  1. Cik Suu Chee saya ade beli tempoh hari pokok Pudina(mentha) dan Rosemary di Pasar Tani Mardi Serdang.So, saya hendak tanya bagaimana Cik Suu cara growing pudina supaya pokok ini sentiasa sihat serta daunya lebar seperti gambar diatas. Sebab ade kawan saya beritahu daunya akan mengecil setelah beberapa bulan ditanam. Sebab di Mardi kemunkinan mereka tanam dalam rumah hijau. Thanks:)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails